Sychem: Η (άγνωστη) ελληνική εταιρεία που… λύνει το πρόβλημα του νερού

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Οι συνδαιτυμόνες της πρόσφατης παρουσίασης τεσσάρων –εν δυνάμει… εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – που έγινε στη Λεωφόρο Αθηνών, έμειναν έκπληκτοι από το επίπεδο των παρουσιάσεων και την ποιότητα εταιρειών που κάποιες εξ αυτών είναι (εντελώς) άγνωστες στο ευρύ κοινό. Και αν οι Sunlight (κατασκευή μπαταριών του ομίλου Γερμανός) και η φαρμακοβιομηχανία DEMO είναι γνωστές και εγνωσμένης αξίας, οι SYCHEM και Raymetrics κάθε άλλο παρά γνωστές ήταν. Όλοι όμως όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση της 10ης Μαΐου, στελέχη και επαγγελματίες της αγοράς, συμφώνησαν στο τέλος ότι ήταν μια από τις πιο ουσιαστικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στο Χ.Α. Και τούτο γιατί ήταν παρουσιάσεις (πραγματικών) εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας, που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων. Και φυσικά, στο φινάλε, το κεντρικό συμπέρασμα αλλά και η ευχή όλων ήταν αυτές οι εταιρείες κάποια στιγμή να κάνουν την εισαγωγή τους στο Χ.Α., αφού προηγουμένως και η αγορά δείξει ότι… αξίζει να τις φιλοξενήσει και ότι μπορεί να… σηκώσει την ποιότητά τους.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη SYCHEM A.E., μια εταιρεία που κατασκευάζει εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας νερού, ειδικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και συστήματα αβαθούς γεωθερμίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης μονάδων αφαλάτωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, η μοναδική που αναλαμβάνει από το μηδέν τις κατασκευές, παρέχοντας και υπηρεσίες πλήρους λειτουργίας και συντήρησης εσαεί! Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι από τις ηγετικές εταιρείες του κλάδου, στην κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού με αντίστροφη όσμωση και στη μελέτη και κατασκευή έργων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ξεκίνημα το 1996

Ιδρυτής και κύριος μέτοχος είναι ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής (φωτ. αριστερά), που είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και «ψυχή» της επιχείρησης σ’ όλα τα επίπεδα.

Ως χημικός – μηχανικός, ξεκίνησε πριν 20 χρόνια το 1996 τη μελετητική εταιρεία YFANTIS ENGINEERING Ε.Π.Ε. ως ένα… πειραματικό και ανεπίσημο προσωπικό στοίχημα, εταιρεία που συνεχίζει έως σήμερα να προσφέρει μελέτες και να συνεπικουρεί τον όμιλο SYCHEM σ’ όλα τα έργα που αναλαμβάνει. Το 2001 ίδρυσε τη SYCHEM, που μέσα σε 15 χρόνια έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη, αρτιότερη και πιο σύγχρονη επιχείρηση επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης στη χώρα! Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έργων τεχνολογικής αιχμής στους τομείς επεξεργασίας νερού, εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Με πρωτοπόρα συστήματα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ και σε ολοκληρωμένα υβριδικά συστήματα διαχείρισης νερού και ενέργειας.

Το Liberal συνάντησε τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή στο… στρατηγείο του στην Αγία Παρασκευή, όπου βρίσκεται η έδρα, οι αποθήκες και το διεθνές κέντρο επιχειρήσεων.

Με άμεσο και απολύτως κατανοητό τρόπο εξηγεί πως από ένα… ταπεινό γραφείο μελετών έφτασε να «παίζει» στον διεθνή στίβο, αναλαμβάνοντας έργα σε χώρες όπως η Αλγερία (φωτ. δεξιά), συμμετέχοντας στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών διαχείρισης και επεξεργασίας νερού. Και μόνο ότι έχει αναλάβει έργα για Αεροδρόμια και ορυχεία μαρτυρά το… κύρος και το εκτόπισμα αυτής της ελληνικής επιχείρησης.

Όπως τονίζει ο κ. Υφαντής, σήμερα η επιχείρηση έχει φτάσει να απασχολεί 130 άτομα προσωπικό, (έναντι 90 άτομα το 2015), με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 32 χρόνια, ενώ πάνω από 60 άτομα είναι υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί.

Η SYCHEM είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα παραγωγής νερού –αφαλάτωση και πώληση–, ελέγχοντας το 98% της αγοράς, σύμφωνα με τον ιδρυτή της.

Η βιομηχανική βάση της SYCHEM βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.), όπου διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000m2. Εκεί κατασκευάζονται συστήματα επεξεργασίας νερού (μονάδες αφαλάτωσης με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης – reverse osmosis), προσυγκροτημένα τμήματα συστημάτων γεωθερμίας, καθώς και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσω της θυγατρικής εταιρείας Υδρομινωική Α.Ε., που ιδρύθηκε το 2009, στην Κρήτη (παραγωγός νερού) διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Επιπλέον διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραφεία στην Κύπρο, ενώ έχει δημιουργήσει ιδιόκτητη εργοστασιακή μονάδα στη Σαγκάη της Κίνας, με σημαντικό κύκλο εργασιών στον τομέα της αντιδιαβρωτικής προστασίας πλοίων μέσω της τεχνολογίας των θυσιαζομένων ανόδων (sacrificial anodes), με το σύνολο της παραγωγής να διατίθεται στη διεθνή αγορά.

Τομείς δραστηριοποίησης – Πρωτοπορία

Στον τομέα της επεξεργασίας νερού είναι επικεντρωμένη στην κατασκευή συστημάτων παραγωγής πόσιμου νερού για την τροφοδοσία διυλιστηρίων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, βιομηχανιών, δήμων κ.α. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η SYCHEM ΑΕ δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα έργα ανοικτής γεωθερμίας (με χρήση θαλασσινού νερού ή υπόγειων υδάτων, καθώς και υβριδικά συστήματα) για μεγάλες τουριστικές μονάδες (Aldemar, Miraggio Thermal Spa Resort, Limassol Amathus Beach Hotel κ.α.) και βιομηχανίες.

ALDEMAR HOTELS

LIMASSOL AMATHUS BEACH HOTEL

Παράλληλα η θυγατρική του ομίλου «Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης» ολοκληρώνει την κατασκευή μιας επιδεικτικής μονάδας βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου που θα επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των υπολειμμάτων σφαγείων, τυροκομείων, εστιατορίων και ελαιουργείων στην Κρήτη. Η μονάδα θα διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, απόσμησης και επεξεργασίας νερού που αναμένεται να θέσουν νέα πρότυπα στις μονάδες βιοαερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο σαν σύλληψη όσο και σαν εκτέλεση.

Το κλειδί της επιτυχίας και το… DNA ποιότητας

Όπως τονίζει στο Liberal ο κ. Υφαντής, το κλειδί της επιτυχίας της εταιρείας είναι ότι λειτουργεί απόλυτα καθετοποιημένα, σχεδιάζει και δημιουργεί από το μηδέν έως το τέλος όλες τις μονάδες της, ενώ τις μοντάρει και (σχεδόν πάντα) τις λειτουργεί μηχανολογικά η ίδια. Δεν εμπλέκονται… τρίτοι παράγοντες, ξένα… υλικά ή αλλότρια τεχνογνωσία, οπότε το… DNA ποιότητας παραμένει όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί στον υπολογιστή και εκτελείται κατά γράμμα.

Διεθνής παρουσία – Πελατολόγιο

Η εταιρεία είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της εξαγωγική και δραστηριοποιείται διεθνώς στη NA Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική, με θυγατρικές εταιρείες και εμπορικούς αντιπροσώπους σε εφτά χώρες, ενώ οι εταιρείες του ομίλου εξάγουν τα προϊόντα τους σε 26 συνολικά χώρες. Σήμερα έχει επιτύχει να βρίσκεται στο κατάλογο εγκεκριμένων προμηθευτών μεγάλων πολυεθνικών κατασκευαστικών και πετρελαϊκών εταιρειών (approved vendor list).

Όπως σημειώνει ο κ. Υφαντής στο Liberal, η SYCHEM έχει εγκαταστήσει συστήματά της σχεδόν σε όλες τις ηπείρους από τις ΗΠΑ μέχρι τις αναπτυσσόμενες αγορές της Βραζιλίας και της Κίνας.

Αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος «τρέχει» με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ήτοι 30% έως 40% ανάπτυξη τζίρου την τελευταία 4ετία. Στα έτη 2011-2015, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της από 10% σε 80% περίπου! Το 2015 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 ο κ. Υφαντής αναμένει κύκλο εργασιών 26-28 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 3 εκατ. ευρώ. Πλέον, το 80% του κύκλου εργασιών προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

Οι συμπράξεις με τη ΜΕΤΚΑ και η Motor Oil

Όπως παραδέχεται ο κ. Υφαντής, καταλυτική για την εξέλιξη της εταιρείας ήταν η σύμπραξη με τον όμιλο ΜΕΤΚΑ, που την έχει εμπιστευτεί και της έχει ανοίξει δρόμους. Η αρχή έγινε σε έργο της ΜΕΤΚΑ στην Αλγερία, όπου η SYCHEM κλήθηκε να υλοποιήσει κατασκευή με ειδικά –για τις ανάγκες– χαρακτηριστικά. Πλέον η SYCHEM έχει ολοκληρώσει δύο έργα στην εν λόγω χώρα, ενώ έκτοτε έχει ανοίξει ο δρόμος, καθώς «όπου έχει δουλειές η ΜΕΤΚΑ, μας βοηθάει να αναπτυχθούμε και εμείς, έτσι έχουμε πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κ. Υφαντής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όσο και αν φαίνεται παράξενο ή οξύμωρο, η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα δε βρίσκεται σε κάποιο… νησί, αλλά εντός του εργοστασίου της Motor Oil (φωτ.). Πρόκειται για εξ ολοκλήρου κατασκευή της SYCHEM, η οποία έχει και την απόλυτη ευθύνη της λειτουργίας της μονάδας μέσα στις εγκαταστάσεις της Motor Oil. Εξαιρετικά σοβαρό project, καθώς έγκεινται θέματα ασφάλειας κλπ. δεδομένου ότι το νερό χρησιμοποιείται από τη Motor Oil για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, που είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης.

Όπως τονίζει ο κ. Υφαντής, «”καθαρίζει” 10.000 κυβικά νερού την ημέρα, δουλεύει ασταμάτητα 365 ημέρες το χρόνο, ενώ η χρέωση στη Motor Oil γίνεται ανά κυβικό. Η SYCHEM απασχολεί 10 άτομα σε μόνιμη βάση όλο τον χρόνο μέσα στις εγκαταστάσεις της Motor Oil». Επίσης, η SYCHEM έχει συνεργασία με την Coca Cola παρέχοντας υπηρεσίες αφαλάτωσης στο εργοστάσιο της Κρήτης (φωτ.), όπως τονίζει ο κ. Υφαντής.

Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Αλόννησο

Την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου, παρουσία του κ. Υφαντή αλλά και σχεδόν… όλου του νησιού, έγιναν στην Αλόννησο τα εγκαίνια της νέας μονάδας αφαλάτωσης, η οποία αποπερατώθηκε εξ ολοκλήρου από τη SYCHEM. Πρόκειται για ιδιωτική μονάδα η οποία θα λειτουργεί από τη SYCHEM και λύνει το πρόβλημα νερού μια κι έξω για το νησί, «παράγοντας» 600 κυβικά την ημέρα.

Η πρώτη ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης στη Μήλο το 2007

Στη Μήλο, στο πιο άνυδρο νησί των Κυκλάδων, το 2007 η SYCHEM σε συνεργασία με την Αιολική Μήλου κατασκεύασε και έκτοτε λειτουργεί την πρώτη ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης στη χώρα, λύνοντας μια για πάντα το πρόβλημα στο νησί. Όπως σημειώνει ο κ. Υφαντής, η μονάδα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Αιολικής, με τη SYCHEM να έχει την ευθύνη κατασκευής και διαχείρισης. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, «το κράτος, πριν φτιαχτεί η μονάδα, πλήρωνε για τη μεταφορά στη Μήλο 500.000 κ.μ. νερού ετησίως, προς 10 ευρώ το κυβικό, άρα δαπανούσε περί τα 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Σήμερα η τιμή του νερού είναι 2 με 2,3 ευρώ ανά κυβικό.

Βεβαίως, δεν έχουν λυθεί οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης του νησιού, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου, το οποίο ακυρώνει σε σημαντικό βαθμό τη δουλειά που γίνεται στη μονάδα, ενώ υπάρχουν και σημαντικές απώλειες νερού.

Όπως τονίζει ο κ. Υφαντής, υπάρχουν δεκάδες μονάδες αφαλάτωσης που… σαπίζουν στα νησιά, καθώς η λειτουργία τους από το Δημόσιο είναι όχι μόνο ελλιπέστατη, αλλά και σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά στα δέκα άνυδρα νησιά (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμη, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός, Κίμωλος) διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία!

Πηγή: www.liberal.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Θέμα για το οποίο ενδιαφέρεστε:

Το μήνυμά σας

Log in with your credentials

Forgot your details?