Sychem: Η ελληνική εταιρεία που καινοτομεί στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και ενέργειας

Ο Αλέξανδρος Υφαντής, CEO της Sychem, της ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού καθώς και ειδικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας, μιλάει στο epixeiro.gr για τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική της επιχείρησης μέσα στο 2020, στην εποχή της πανδημίας.

Δώστε μας μια εικόνα από την πορεία της Sychem, από το πώς ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνει τις δραστηριότητες της και ποιοι οι λόγοι που σας «ώθησαν» να ασχοληθείτε με αυτούς;

Είμαι χημικός μηχανικός και η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε από ένα μελετητικό γραφείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα προστασίας από τη διάβρωση, ένα αντικείμενο που απασχολεί ακόμα και σήμερα τον όμιλό μας. Κίνητρο ήταν η αγάπη προς το επάγγελμά μου, οι σπουδές και το διδακτορικό μου στους τομείς αυτούς που θεωρούσα εξαιρετικά ελπιδοφόρους σχετικά με το περιβάλλον. Δώσαμε τεχνικές λύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν πρόβλημα με το νερό και στη συνέχεια διαπιστώσαμε μεγάλο πρόβλημα και στο κομμάτι της ενέργειας, οπότε κι άρχισαν να δίνονται και εκεί κάποιες λύσεις, έτσι το ένα έφερε το άλλο.

Σχεδιάσαμε καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις που δεν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε, είτε γιατί δεν βρίσκαμε κατασκευαστές στην Ελλάδα, είτε γιατί είχαν υψηλό κόστος. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γίνει μια κατασκευαστική εταιρεία που να κατασκευάζει αυτά που σχεδιάζαμε. Από τα ξενοδοχεία, αυτό πέρασε στη βιομηχανία κι από εκεί προχωρήσαμε στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε και ποια η σημασία των εξαγωγών για εσάς;

Η Sychem αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ως μία από τις κορυφαίες εταιρίες στους τομείς της κατασκευής ειδικών συστημάτων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας και βιοαερίου καθώς και της κατασκευής εξειδικευμένων προϊόντων αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Έχει επιτύχει να συνεργάζεται με μεγάλες πολυεθνικές κατασκευαστικές και πετρελαϊκές εταιρείες. Ο όμιλος στο σύνολό του διαθέτει εμπορικούς αντιπροσώπους σε 8 χώρες και εξάγει σε 30. Ενδεικτικά αναφέρονται: ΗΠΑ, Ομάν, Γκάνα, Χιλή, Ταϊλάνδη, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Κουβέιτ, Κύπρος, Ρωσία, Ρουμανία, Ιορδανία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, κ.α.
Την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος των εξαγωγών και δραστηριοτήτων στο εξωτερικό ανέρχεται στο 50% του κύκλου εργασιών του.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα, τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό; Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα σημαντικότερα έργα που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα;

Είμαστε μια εταιρεία που προσφέρει τεχνικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών μας και όχι τυποποιημένα προϊόντα. Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στο ευρύ φάσμα των τεχνολογιών νερού και ενέργειας για να κατασκευάζουμε ιδιαίτερα αποδοτικά, αξιόπιστα και καινοτόμα συστήματα. Με το προσωπικό μας να ανέρχεται σε 170 άτομα με περισσότερους από 60 μηχανικούς και μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, κατασκευάζουμε και υποστηρίζουμε άρτια τα έργα μας προσφέροντας υπεράξια στους πελάτες μας.

Ενδεικτικά σημαντικά έργα μας είναι η κατασκευή και η λειτουργία της μεγαλύτερης και πιο σύνθετης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα στα Διυλιστήρια της Motor Oil Hellas, με δυναμικότητα 12.000 m3/ημέρα, καθώς και η κατασκευή των μεγαλύτερων μονάδων αφαλάτωσης στο Δημόσιο, όπως η νέα μονάδα στην Σαντορίνη, με δυναμικότητα 5.000 m3, και το έργο της αξιοποίησης του Αλμυρού ποταμού στο Ηράκλειο της Κρήτης με συνολική δυναμικότητα 6.000 m3/ημέρα.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τα εμβληματικά μας έργα σε σχέση με το βιοαέριο, με τον πολυβραβευμένο σταθμό μας στην Κρήτη, καθώς και για το πιο πράσινο πολυώροφο κτήριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με το κτήριο OVAL στην Λεμεσό της Κύπρου.

Πώς επηρεάστηκε, μέχρι σήμερα, η λειτουργία σας από την τρέχουσα πανδημία;

H εταιρεία μας τροποποίησε τον τρόπο λειτουργίας της μεταφέροντας των 85% των εργαζομένων της από τα γραφεία σε καθεστώς «εργασία από το σπίτι» αλλά δεν προχώρησε στην αναστολή καμίας σύμβασης εργασίας. Λάβαμε όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας και η παραγωγή στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Ηράκλειου Κρήτης συνεχίστηκε κανονικά και παραδόθηκαν εμπρόθεσμα όλες οι παραγγελίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για εμάς, οι εργαζόμενοι μας είναι προτεραιότητα και, παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση πήρε σειρά αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί η εργασία και οι αποδοχές τους, χωρίς βέβαια να κινδυνεύει η εταιρεία.

Με την λήξη των περιοριστικών μέτρων εδώ και 2 μήνες, η εταιρεία προχώρησε σταδιακά στην επιστροφή του 95% των εργαζομένων της στα γραφεία, διατηρώντας και ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας.

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική σας για το 2020; Υπάρχουν project σας που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όσον αφορά και στον τομέα της αφαλάτωσης στην Ελλάδα;

Υπάρχει μια δυναμική κυρίως στα δημόσια έργα. Το σύνολο του αντικειμένου της εταιρείας βασίζεται σε πράσινες τεχνολογίες και την κυκλική οικονομία και κατά συνέπεια αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη στο αντικείμενο της μέσα από χρηματοδοτήσεις έργων στην πράσινη οικονομία που θα επιτυγχάνουν ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με το σκεπτικό αυτό αναμένουμε ότι το 2020 θα είναι μια θετική χρονιά για την εταιρεία στα επίπεδα του 2019 αλλά με σημαντικές προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών το 2021. Σε κάθε περίπτωση, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και οι απρόβλεπτες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν για εμάς ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας.

Ποια είναι η σημασία του τομέα της επεξεργασίας νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εκείνες του ξενοδοχειακού κλάδου;

Το σημαντικότερο όφελος στην επεξεργασία νερού για τις επιχειρήσεις είναι η εξοικονόμηση. Mε εξειδικευμένους μηχανικούς η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να φτιάξει το προφίλ των καταναλώσεων της. Η σωστή και ορθολογική διαχείριση του νερού μπορεί να επιτευχθεί με έλεγχο των καταναλώσεων και ανακύκλωση των υγρών αποβλήτων. Έχουμε κάνει σημαντικές εφαρμογές σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης, με κατάλληλα προσαρμοσμένες μονάδες αφαλάτωσης νερού στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού και κατ’ επέκταση μείωση λειτουργικού κόστους.

Όσον αφορά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, εκεί ποιες είναι οι καινοτομίες που εφαρμόζονται από την εταιρεία σας; Πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια οι μεγάλες τουριστικές μονάδες και βιομηχανίες;

Βασικά δραστηριοποιούμαστε στην ανάκτηση θερμότητας και τη γεωεναλλαγή (αβαθής γεωθερμία). Έχουμε πολύ μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ψύξη και θέρμανση κτιρίων με γεωεναλλαγή, όπως επίσης και σε βιομηχανίες όπου κάναμε ενεργειακή ολοκλήρωση, δηλαδή ανάκτηση θερμότητας και κλείσιμο του ενεργειακού ισοζυγίου.

Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εγκαταστήσαμε συνδυασμένα συστήματα ψύξης και αφαλάτωσης νερού από θάλασσα, επιτυγχάνοντας ελαχιστοποίηση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους (χημικά, αναλώσιμα, συντήρηση).

Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να φτιάξει το προφίλ των καταναλώσεων νερού και να προχωρήσει σε μια μελέτη διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Για τα ξενοδοχεία η ενέργεια και το νερό πρέπει να σχεδιαστεί σαν ένα σύστημα με έμφαση στην μέτρηση και εγγύηση του λειτουργικού κόστους και όχι στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης.

Καλά σχεδιασμένες λύσεις και όχι μεμονωμένες και βιαστικές παρεμβάσεις είναι το μέλλον για πράσινα και ανταγωνιστικά ξενοδοχεία.

Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες σας γύρω από το βιοαέριο και την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα. Μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί ευρύτερα;

Ένα μεγάλο άνοιγμα του ομίλου, αφορά στο βιοαέριο. Έχουμε ήδη κατασκευάσει μια δική μας πρότυπη μονάδα βιοαερίου στην Κρήτη, που την έχουμε σχεδιάσει εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνολογίες από το κομμάτι της ενέργειας και του νερού. Είναι στην πραγματικότητα ένας πιλότος με κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά: δεν έχει οσμές, δεν χρησιμοποιεί ενσιρώματα από καλλιέργειες και αξιοποιεί μόνο οργανικά απόβλητα όπως ληγμένα τρόφιμα, σφάγια, απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία με αυτόματο και καθαρό τρόπο.

Η μεγαλύτερη καινοτομία μας είναι ο τρόπος επεξεργασίας των υγρών του αποβλήτων, το πιο δύσκολο κομμάτι στην παραγωγή βιοαερίου και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν προχωράνε οι σχετικές επενδύσεις. Αναπτύξαμε τεχνολογία που επεξεργάζεται με οικονομικό τρόπο αυτό το δύσκολο απόβλητο και το μετατρέπει σε νερό.

Υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αφού με την τεχνολογία αυτή το οργανικό απόβλητο αποσυντίθεται πλήρως, παράγοντας ενέργεια, νερό και θερμότητα και μπορεί να συμβάλει στην μείωση των αεριών του θερμοκηπίου κατά 12% σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή των διάφορων αποβλήτων στην πηγή, πριν αυτά αναμειχθούν και μετά χρειασθεί να διαχωρισθούν.

Αξίζει να σημειωθεί η διπλή διεθνής διάκριση του σταθμού βιοαερίου μας από τον World Biogas Association (WBA) το 2019 για τον καλύτερο σταθμό κυκλικής οικονομίας πόλης καθώς και τον καλύτερο σταθμό βιοαερίου με αποκλειστική χρήση οργανικών αποβλήτων στο 1 MW.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και την υποστήριξη που υπάρχει προς τις επιχειρήσεις; Έχετε τα «κατάλληλα» εργαλεία για να αναπτυχθείτε; Γενικότερα, ποιες οι επενδύσεις σας σε έρευνα και ανάπτυξη;

Είμαστε ουσιαστικά εταιρεία τεχνογνωσίας με βιομηχανικό προφίλ που αναπτύσσει τεχνολογία και καταλήγει στην κατασκευή ενός μηχανήματος. Η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιου είδους εταιρείες, ούτε tradename στο εξωτερικό ως κατασκευάστρια μηχανημάτων. Έτσι υποχρεούμαστε να επενδύουμε πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή πανεπιστημιακά προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανική έρευνα. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους, μέσα από τη λειτουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και να εξελιχθείς ως εταιρία. Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει στο παράδειγμα του βιοαερίου.

Βεβαίως, έχουμε ενταχθεί σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχουμε σημαντικά κονδύλια έρευνας. Το 75% του προσωπικού του ομίλου είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έχουμε μεγάλο ποσοστό μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την έρευνά μας.

Κλείνοντας, μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο διεθνές δίκτυο της Endeavor. Πώς προέκυψε η επιλογή σας και ποια τα οφέλη για την Sychem;

Η συμμετοχή μας την Endeavor μας βοήθησε σημαντικά τόσο σε επίπεδο εταιρείας στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα από την ομάδα της Endeavor υπάρχει στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα και μας βοηθάει να ερχόμαστε σε επαφή επιχειρηματίες από εντελώς διαφορετικά πεδία δραστηριότητας, που όμως έχουμε κοινό όραμα, κοινά προβλήματα και κοινές αξίες. Εκτός από την ηθική στήριξη, ουσιαστικά υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κάθε εταιρείας που έχει ως στόχο την καινοτομία και την δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η πρώτη επαφή θα έλεγα ήταν τυχαία. Στην συνέχεια, όταν ενημερώθηκα σχετικά με το τι κάνει ο οργανισμός, θέλησα να συμμετάσχω και συνεπώς μπήκα στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή αξιολόγησης από σημαντικούς επιχειρηματίες και στελέχη στο εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να διαπιστωθούν αν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια για την επιλογή μου.

Δημοσιεύτηκε από τον
Χρήστο Κοτσακά
Δημοσιογράφο – Senior Editor, epixeiro.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Θέμα για το οποίο ενδιαφέρεστε:

Το μήνυμά σας

Log in with your credentials

Forgot your details?